woensdag 7 oktober 2015

Ahmed Aboutaleb - Droom & daad


Voor de 12de keer alweer is oktober gekozen als de Maand van de Geschiedenis (2015). Dit jaar met het thema Tussen Droom & Daad. Je kunt deze maand op zoek naar de dromen en daden van weleer. Van memorabele speeches als Ich Bin ein Berliner en Yes we can tot helden als Mandela, Ghandi en King. Nederland wordt in oktober overspoeld met speciale tentoonstellingen, lezingen, festivals, rondleidingen, muziek- en theatervoorstellingen. Bekijk het programma en ontdek wat er bij jou in de buurt te doen is! Bij deze maand hoort traditiegetrouw een essay, dit jaar geschreven door Ahmed Aboutaleb, huidig burgemeester van Rotterdam. Hij schreef het essay 'Droom & daad' passend bij het thema van deze maand: Tussen Droom & Daad.

Samenvatting

Aboutaleb onderzoekt de wegen naar een wij-samenleving. Zijn stelling is dat we veel kunnen leren van zowel de dromers als de doeners. Van de mensen met een ideaal én van de mensen die hun idealen omzetten in daden. We kunnen veel opsteken van de grote denkers uit onze geschiedenis, denk aan Aristoteles, Erasmus en Bayle, maar minstens zoveel van Rotterdammers die onder zware omstandigheden tijdens de Tweede Wereldoorlog hun menselijkheid wisten te bewaren en zich ingezet hebben voor hun medemens. Mensen met moed, opofferingsgezindheid en doorzettingsvermogen. De boodschap van Aboutaleb is: we kunnen elkaar helpen de weg te vinden, want de weg van dromen naar daad is de weg van ‘ik’ naar ‘wij’. Van de ‘ik’ die vaak machteloos is tegen de grote problemen, naar de ‘wij’ die veel wegen opent. (Achterzijde boekje).


Leeservaring

Na een inleiding over wat hij met het boekje wil bereiken, geeft Aboutaleb ons een voorbeeld van Rotterdamse heldenmoed. Brengt Rotterdammers voor het voetlicht die gedreven door hun dromen tot bijzondere daden kwamen. Hij vertelt uitgebreid over de 6 onderduikers die meer dan 3 jaar verborgen zaten op een kleine zolderkamer, achter het orgel van een Rotterdamse kerk. En over de mensen die belangeloos hun leven in de waagschaal stelden om hen te verzorgen en zo hun levens te redden. Een verhaal dat hij als voorbeeld geeft over hoe we samen kunnen bereiken wat ons alleen nooit zou lukken. En over het belang deze verhalen te blijven vertellen. Hij weet zijn verhaal goed te brengen. Het is boeiend om te lezen: een indrukwekkend en schrijnend verhaal.

Daarna gaat hij in op de deugdenleer van de genoemde filosofen. Geen angst voor wie niet op de hoogte is van filosofische termen en geleerden: in een helder betoog maak je kennis met wat elk van hen, zoveel jaar geleden al bedacht en wat nog steeds geldig is.

Tenslotte besteedt hij aandacht aan het belang van het blijven vertellen van de verhalen die onze geschiedenis uitmaken. Het voorbeeld van de 686 schoolkinderen die n.a.v. de onthulling van het Joodse kindermonument ter nagedachtenis van 686 Joodse kinderen tussen de nul en twaalf jaar vanuit Rotterdam werden weggevoerd en vermoord is tekenend en indrukwekkend. Vooral door de manier waarop de scholen ermee aan de gang zijn gegaan en door het verhaal dat in de handleiding van het project stond en deels naverteld wordt. Een foto van en een gedicht over een van de weggevoerde kinderen bezorgde me kippenvel. Bij de onthulling van het monument was ook een van de weinige overlevenden aanwezig. Haar verhaal maakte diepe indruk op de schoolkinderen (en op mij).

In zijn epiloog geeft hij ons voorbeelden van hoe wij elkaar kunnen helpen onze dromen samen waar te maken in een tolerante samenleving met respect voor ieders eigenheid. Lering trekkend uit de verhalen van anderen en geïnspireerd door de denkers en doeners die ons voorgingen.

Dit lezenswaardige essay wordt door de CPNB uitgegeven en is tijdens de Maand van de Geschiedenis uitsluitend in de boekhandel te koop voor € 2,95. Zolang de voorraad strekt.

Ahmed Aboutaleb - Droom& daad. Amsterdam, CPNB, 2015. paperback, 63 pg., met lit. opg. en ills. ISBN: 978-90-5965-324-5.


Ik las dit boek als 31/30 van de Ik Lees Nederlands uitdaging 2015 (KLIK HIER).
© JannieTr, oktober 2015.

3 opmerkingen:

  1. Klinkt goed! Vermoedde ik al, hij lijkt me een wijs man. Ik hoop dit essay nog te kunnen kopen, ben benieuwd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wil ik ook graag lezen! Ik wist trouwens helemaal niet dat oktober de Maand van de Geschiedenis was...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Trouwens proficiat met 'Ik lees Nederlands'! Bij mij staan alle leesuitdagingen momenteel op een laag pitje.

    BeantwoordenVerwijderen